Ruhsat Rehberi

İNŞAAT RUHSATI ALMA


İnşaat Ruhsatı Almak İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

İnşaat ruhsatı alabilmek için talep sahibi aşağıdaki belgeler ile birlikte belediyeye başvurmak durumundadır. Eğer Belediye İmar Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonunda ruhsat alması için herhangi bir eksiklik görülmezse aşağıda örneği görülen Yapı Ruhsatı eksiksiz olarak doldurularak talep sahibine verilecektir. Yapı ruhsatını alan talep sahibi inşaata 2 yıl içinde başlayabilir.

2 yıl içinde inşaata başlamazsa veya 2 yıl içinde inşaata başlanmasına rağmen 5 yıl iinde inşaat, ruhsatına uygun olarak bitirilmezse ruhsat hükümsüz olur. Bu durumda ruhsat yenilenmediği taktirde inşaata izin verilmez, ayrıca kısmen yapılan kısımlar için ruhsatsız inşaat işlemi yapılır.

İnşaat Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

1. Ruhsat talep dilekçesi

2. Tapu sureti

3. Mal sahiplerinin vekaletnamesi (gerekli ise)

4. Aplikasyon krokisi

5. Çap

6. İmar durumu

7. İmar durumuna göre onaylı vaziyet planı (gerekli ise)

8. İmar durumuna göre proje öncesi istikamet (gerekli ise)

9. İnşaat mühendisinin statik hesaplarına teşkil edecek jeoteknik zemin etüt raporu

10. Deprem Yönetmelik şartlarına uygun olarak projelerin işin başından sonuna kadar yerinde tatbik edileceğine dair noterden fenni mesullük taahhütnamesi (mimar veya inşaat mühendisinden)

11. Diğer 3 mühendisin ilgili odasından fenni mesullük taahhütnamesi (mimar veya inşaat mühendisi, elektirik mühendisi. Ve makine mühendisinin kendi projeleriyle ilgili taahhütnameleri)

12. 5 Takım mimari proje

13. 5 Takım statik projesi

14. 4 Takım elektrik projesi

15. 4 Takım sıhhi tesisat projesi

16. 5 Kat ve üstü için asansör avan projesi ve ayrıca 10 kat ve üstü için çift asansörlü avan projesi ve

17. 8 Kat ve üstü için paratoner hesabı.

İnşaat Ruhsatı Almadan Bina Yapılırsa Yaptırımları Nelerdir?

Belediye sınırları içinde inşaat ruhsatı almadan bina yapılamaz. Ruhsatsız bina yapılırsa Belediye Encümeni Kararı ile 2001 yılı için 466.247.340 TL ile 23.312.367.000 TL arasında mal sahibi ile müteahhidine, bunun 1/5’i kadar da fenni sorumlusuna ceza yazılmaktadır. Ayrıca ruhsatsız yapılan binaya ruhsat alınmazsa veya alamayacak durumdaysa binanın yıkımına karar verilmektedir.