KİLİS TAVA

 

KİLİS TAVA 1/2 kg patlıcan


1 domates


100 g soğan


4 çarliston biberi


4 sivri biber
6 dal maydanoz


600 g kuzu boşluğundan satır kıyması
tuz - karabiber


Bu yemek kömür fırınında pişirildiği için ev fırını süresi, 20-40 dakika civarı olarak tahmin ediliyor. Patlıcanların kabuğunu soyun. Kuşbaşı doğrayın. Bol yağda kızartıp tepsiye yayın. Kıyma, soğan, çarliston, tuz ve karabiberi iyice yoğurun. Tepside patlıcanların üzerine elinizle bastırarak yayın. Domatesi dörde bölün, tepsideki kıymanın dört tarafına yerleştirin. Sivri biberleri düzgünce domateslerin yanına koyun. 180°C fırında 20-40 dakika et nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.



Kilis yemeklerini araştırırken Güneydoğu Anadolu'nun mutfak kültürüne de bakmak gerek. Özellikle de eskiden bağlı olduğu Gaziantep mutfağına. Her iki ilin benzer yemekleri olsa da özgün Kilis yemekleri'nde daha çok Halep etkisi görülüyor.