TEBLİGAT Sayın; Faruk KÜSBECİ

İmar ve Şehircilik  Müdürlüğü
TEBLİGAT
Sayın; Faruk KÜSBECİ

189 ada 12 parselde bulunan mülkiyeti Faruk KÜSBECİ (T.C.:23204751868) ‘e ait olan taşınmaz üzerinde bulunan yapı doğu ve batı cephede olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Yapının büyük bir kısmının yıkıldığı  doğu ve batı cephesinde bulunan kütlenin metruk olduğu, statik açıdan ömrünü tamamladığı tespit edilmiştir. Doğu cephede bulunan kütlenin duvarının ve tavan döşemelerinin yıkılmaya  yüz tuttuğu, batı cephede bulunan yapının döşemesinin tamamen yıkıldığı ve döşeme tabir edilen yapı elemanı olarak basit, taşıyıcı olmayan malzeme kullanılarak yıkılmasının engellenmeye çalışıldığı tespit dilmiştir. Yapıların iç duvarlarında büyük tahribatların olduğu, taşıcı duvarın infilak ettiği ve onarılamayacak büyüklükte çatlaklar oluştuğu, sıvaların deformasyona uğradığı, yapının statik açıdan hiçbir doğa olayına karşı duramayacağı tespit edilmiştir. Yapının can ve mal güvenliği açısından büyük tehlike yarattığı tespit edilmiştir. Metruk yapının uyuşturucu kullanıcıları ve evsizler tarafından kullanıma uygun olduğu güvenlik açısından da tehlike arz ettiği görülmüştür. Ayrıca yapı içerisinde çok fazla çöp ve pislik biriktiğinden böcek haşere vb. hayvanların çevrede bulunan evlere zarar verdiği tespitinde bulunulmuştur. Etraf evlerde iskan edenlerin sözlü beyanı da bu şekildedir. Yapının içinde uzun süredir iskan edilmediği, yapının yaşam koşullarına uygun olmadığı ve çok yıprandığı tespit edilmiştir.

3194 sayılı İmar Kanununun 39. maddesinde; “Genel güvenlik ve asayiş bakımından tehlike arz ettiği valilikçe tespit edilen metruk yapılar ile bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlike olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerinin adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki adreslerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe üç gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibine bu şekilde tebligat yapılamaması halinde bu durum tebligat yapan idarenin internet sayfasında 30 gün süre ile ilan edilir ve tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespit edilir. Malik dışında binada ikamet amacıyla oturanlara da ayrıca tahliye için tebligat yapılır. Tebligat veya ilanı müteakip 30 günü geçmemek üzere ilgili idarece belirlenen süre içinde yapı sahibi tarafından tehlikeli durumun ortadan kaldırılmaması halinde tehlikenin giderilmesi veya yıkım işleri belediye veya valilikçe yapılır ve % 20 fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir.” denilmektedir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle; söz konusu yapının tehlike arz eden odalarının yıktırılması ve enkazının kaldırılması gerekmektedir. Aksi takdirde belediyemizce yıkım işlemi yapılacak ve yıkım masrafları yapı sahibinden %20 fazlasıyla tahsil edilecektir.

Gereğini rica ederim.

25.03.2021